Heb je last van pijn in de voeten de ochtend na een zware rit, of erger nog tijdens een rit? Cycloteq Bikefitting Antwerpen toont je de manieren om het te bestrijden en er voorgoed van af te zijn!

Elke nuttige watt vermogen die je tijdens het fietsen genereert, wordt via de onderkant van je voeten overgebracht op je fiets.

Pijn in de voeten, met name in de voetboog, komt vaak voor…. Pijn in de hiel kan worden veroorzaakt door slecht passend schoeisel of een verkeerde positie van het schoenplaatje; het kan ook het gevolg zijn van een onderliggende voetaandoening zoals fasciitis plantaris of een ander biomechanisch probleem.

Slecht passende fietsschoenen kunnen wrijvingsproblemen veroorzaken, met blaren en huidirritaties tot gevolg.

Cycloteq Bikefitting Antwerpen waarschuwt voor het kopen van fietsschoenen zonder ze eerst te passen om zeker te zijn van een goede pasvorm. Een te strakke, slecht passende fietsschoen kan de metatarsale boog (over de bal van de voet) samendrukken, wat kan leiden tot gevoelloosheid van de voet en scherpe, stekende pijnen.

Voetpijn kan ernstig beperkend zijn, maar met de juiste verzorging en een paar aanpassingen zijn de meeste onderliggende oorzaken relatief eenvoudig te verhelpen.

Het vinden van een comfortabel paar vochtafvoerende sokken en een goed paar fietsschoenen die je voetboog ondersteunen kan een heel eind helpen bij het voorkomen van voetboogproblemen. Veel topmerken hebben inlegzolen met verschillende maten, zodat de pasvorm op maat gemaakt kan worden. De juiste positie van de schoenplaatjes en de juiste spanning van de schoenplaatjes, met een juiste afstelling van de fiets om een goede vorm en houding op de fiets te behouden, zullen ook helpen.

De voordelen van op maat gemaakte inlegzolen voor pijn in de voeten

Wielerliefhebbers spenderen vaak honderden Euros aan hun fietsschoenen; ze kiezen schoenen met het lichtste gewicht, maximale stijfheid en de meest veilige pasvorm, in een poging hun prestaties te maximaliseren.

Waar veel fietsers niet bij stilstaan, is dat fietsschoenen, net als hardloopschoenen, niet ‘one-design-fits-all’ zijn. De voeten van mensen zijn persoonlijk, met verschillende breedtes, bogen en maten. Het gevolg hiervan is dat de structuur en ondersteuning die jouw schoenen moeten bieden, moeten worden afgestemd op de vorm van je voet.

Misschien beseffen mensen het niet, maar professionele renners dragen zelden kant-en-klare schoenen. De meeste profs laten een op maat gemaakt voetbed maken, om maximale ondersteuning te bieden aan de vorm van hun voet. Het is met name belangrijk dat de vorm van de schoen is afgestemd op de bal van de voet, de voetholte en de hiel, zodat de voet wordt ondersteund op de plaatsen die het meest bewegen als je op de pedalen trapt en kracht zet.

Op maat gemaakte inlegzolen voor fietsschoenen

Met op maat gemaakte inlegzolen, van bijvoorbeeld Cycloteq Bikefitting Antwerpen, kunt u een steunniveau voor de voetboog, hiel en volume kiezen dat een persoonlijke pasvorm aan uw schoenen zal geven. Fietsschoenen worden meestal geleverd met zeer eenvoudige en platte inlegzolen, zelfs van topmerken als Fizik of Shimano; dus het toevoegen van een op maat gemaakte inlegzool maakt een ongelooflijk verschil in het ondersteuningsprofiel.

Met op maat gemaakte inlegzolen kies je de ondersteuning en het volume dat het beste bij de vorm van je voet past.

Stel je voor: als je trapt en je drukt op de harde zool van je fietsschoen, kronkelt de bal en hiel van je voet en probeert de boog van je voet samen te drukken/te collimeren. Door een inlegzool te kiezen die de voetboog ondersteunt, de overtollige ruimte in de schoen opneemt (overtollig volume vermindert), en je hiel ondersteunt, verminder je deze beweging en verhoog je de krachtoverbrenging en het comfort.

Op maat gemaakte inlegzolen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat je fietsschoenen beter passen, beter aanvoelen en beter werken.

Heb jij pijn in de voeten? Wil je hier meer over weten? Kijk gerust eens rond op www.cycloteq.be of maak gelijk een afspraak via onderstaande knop.

Categorie├źn: Bikefit