bikefitting man and woman riding road bikes at the road near shore
Cycloteq Bikefitting Antwerpen – Foto door Coen van de Broek op Unsplash

Kunnen een paar uur met een expert ervoor zorgen dat jouw fiets je niet breekt tijdens die ene epische rit die je voor de boeg hebt? Bij Cycloteq Bikefitting Antwerpen zoeken we het uit!

Wat is bikefitting nu exact?

Voor de meesten onder ons is het vinden van een fiets met de juiste maat over het algemeen een kwestie van een paar fietsen uitproberen in de winkel en kijken welke het meest comfortabel is. Maar tenzij je een fiets op maat gaat laten maken, zijn de meeste fietsmaten gebaseerd op de gemiddelde wielrenner, wie dat dan ook mag zijn… . In de praktijk bestaan er geen zogezegd “doorsnee maten”. Zelfs twee wielrenners met dezelfde lichaamslengte hebben fysiek verschillende verhoudingen en nemen dus een compleet verschillende houding aan op identiek dezelfde fiets.

Eenvoudig gezegd, volgens bikefitting professional Dean Bodart van Cycloteq Bikefitting Antwerpen, “Waar we in de realiteit naartoe werken is echt proberen om iemand zoveel mogelijk structurele stabiliteit op de fiets te geven en alles in zo recht mogelijke lijnen te laten bewegen als een geoliede machine.”

Comfort is KRACHT

Het is gemakkelijk om naar vermogen te kijken, we kunnen morgen iemand een bikefit geven en 20 watt meer laten produceren. Leuk op korte termijn, maar op lange termijn gaat dit zich negatief uiten onder de vorm van blessures. Eén van de belangrijkste dingen waar wij bij Cycloteq naar kijken bij het aanpassen van een fiets is efficiëntie en balans, kracht komt later als logisch gevolg.” zegt Dean.

Het gaat er dus om dat jij de baas bent op jouw fiets en die super in balans krijgt met uitmuntende spiercontrole. Het is een hele kunst om dit goed te doen, en wat op het eerste gezicht kleine verschillen in afmetingen lijken, kunnen een groot effect hebben – een verschil van slechts 3 mm in zadelhoogte kan de manier waarop je fiets aanvoelt radicaal veranderen, voegt Dean toe.

Wat we uiteindelijk willen is stabiliteit in de wervelkolom en het verbeteren van de belasting op de buikspieren. Het is gemakkelijk om kracht te creëren door het blokkeren van gewrichten (ellebogen, schouders…), maar als je naar een professioneel wielrenner kijkt, zijn de echte functionele stabilisatoren namelijk de bil- en buikspieren, dus in principe zweeft al het andere daar als een veertje boven. Daarom het ziet er dan ook zo zacht uit op TV…

Dat optimum is heel moeilijk te bereiken voor amateurwielrenners, profs doen dit vaak al vanaf hun 10 jaar, maar door een professionele bikefitting, kan je ook als amateur daar zo dicht mogelijk in de buurt bij komen. Comfort is kracht, die regel geldt voor iedereen, in eender welke sportieve discipline.

De beste bikefitting methodologie: skills + software

Bikefitting heeft een lange weg afgelegd sinds de dagen van de befaamde stok die tussen de benen werd geklemd, naar de high-tech systemen zoals Retül of Selle Italia idMatch dat nu enorm populair is. Maar voor jou als wielrenner, recreant of prof, is de persoon die de aanpassingen uitvoert belangrijker dan het systeem dat hij of zij gebruikt.

De perceptie van de klant is dat high-tech systemen alle gegevens op het scherm weergeven en daarom beter zijn. De computer vertelt je daar namelijk alles met behulp van je biomechanische markers, leuk, maar in onze beleving is de computer boven alles maar een leuke aanvulling op de pure biomechanica. We combineren de kennis en ervaring van de fitter met de aanvullende data van de computer om zo betere resultaten te verkrijgen in de praktijk. In het algemeen bekeken, als iemand bikefitting al een paar jaar doet, dan is dat lang genoeg om al een paar fouten te hebben gemaakt en in staat te zijn om die vervolgens op te lossen, ook zonder computer.

Bij Cycloteq Bikefitting Antwerpen gebruiken we echter wel het Motionysis motion-capture videosysteem, waarbij de renner op de fiets (gemonteerd op een turbotrainer) wordt gefilmd om hun rijpositie te analyseren van A tot Z.

Eén van de redenen waarom we de Motionysis gebruiken, is om de renner de mogelijkheid te geven om ook zichzelf kritisch in de spiegel te bekijken, want in de meeste hun gedachten zien ze eruit als Wout Van Aert op de fiets, maar de realiteit is meestal totaal anders…

Wij gebruiken het systeem om voor en na video’s te maken om te vergelijken – die ook kunnen worden opgeslagen voor toekomstige analyses of heroriëntering.

Hoeveel tijd neemt een bikefitting sessie in beslag?

Een volledige sessie bij Cycloteq Bikefitting Antwerpen duurt 1,5 tot 2 uur. Dat is typisch een bikefitting sessie waarin alles aan bod komt, van de afstelling van de schoenplaatjes, de zadelhoogte en het zadel, tot de hoogte van het stuur , de positie van de shifters en de lengte van de stuurpen.

We werken helemaal aan het lichaam, met de juiste schoenplaatjes als basis en dan focussen we ons op het achterwerk. Als we tevreden zijn met het achterwerk, kijken we naar de voorkant (schouders, nek, handen, ellebogen…), en als we dat gedaan hebben, gaan we vervolgens terug naar het achterwerk en stellen het indien nodig opnieuw af.

“Bikefitting is dynamisch, als ik de schoenplaatjes verander, dan heeft dat invloed op wat er met de bovenste helft van het lichaam gebeurt, en daarom moeten we hetzelfde proces in de juiste volgorde steeds opnieuw doorlopen tot we in een optimum terecht komen”, zegt Dean. Dus hoewel sommige winkels de zadelhoogte aanpassen wanneer je een fiets koopt, is dit dus niet hetzelfde als een goede bikefitting!

Kan je nog klachten hebben na een bikefitting sessie?

Het korte antwoord is: JA. We zijn uiteindelijk allemaal maar mensen met unieke karakteristieken en fouten kunnen gemaakt worden, MAAR:

Het bewijs van een goede fit zit hem in het rijden zelf, sommige klachten na de bikefitting zijn een teken dat verdere aanpassing nodig is“, legt Dean uit, maar andere zijn zelfs TE VERWACHTEN.

Wat je zal merken is dat je een vermoeid gevoel krijgt in je quads (dijen), maar dat is normaal – tijdens de bikefitting hebben we de positie van de schoenplaatjes veranderd, zodat die spiergroep nu veel meer moet werken, je hebt dus meer inzet van de quads en bilspieren om jouw kracht te maximaliseren, terwijl je voorheen veel hefboomwerking kreeg vanuit de onderrug. Kortom, je gebruikt spieren die je voorheen liet links liggen, dus geef jouw lichaam de tijd om hieraan te wennen. Meestal na een handjevol ritten merken onze atleten de winsten op van hun bikefitting onder de vorm van meer comfort, balans en een krachtigere algemene prestatie op de fiets.

Hoe dan ook raden we je wel aan om terug te gaan naar je fitter als je last krijgt van een aanhoudend vervelend gevoel, zodat hij of zij kan beoordelen of het een goed of een slecht type aanpassingspijn is.

Moet ik een nieuwe bikefitting ondergaan als mijn conditie verbetert of ik gewicht verlies?

We raden iedereen aan om één keer per jaar langs te komen bij Cycloteq Bikefitting Antwerpen. Niet opnieuw voor de volle 2 uur, omdat we over de vorige analyse beschikken, “maar kom gewoon voor een uurtje binnen om wat zaken te optimaliseren”, zegt Dean.

Wanneer mensen frequent rijden, dan verandert hun hamstringmobiliteit, en stabiliteit van de buikspieren. Ook als ze op verschillende soorten fietsen rijden- bijvoorbeeld MTB, triathlon of tijdrijden – is het nuttig om voor elke fiets een aparte bikefitting te krijgen. Het zijn allemaal heel verschillende disciplines en ze vereisen dan ook zeer uiteenlopende rijposities.

Waar kan ik een bikefitting laten uitvoeren?

Cycloteq Bikefitting Antwerpen is altijd een goede keuze voor mensen in België, omdat het een klein land is liggen we redelijk centraal, zeker in Vlaanderen. Maar als je niet gemakkelijk naar Antwerpen kunt komen, zijn er zeker nog andere goede bikefitters gemakkelijk te vinden. Misschien is de beste optie om een aanbeveling te krijgen van een clubgenoot of fietscollega. Kijk anders ook eens online, Google “Bikefitting” + jouw regio en we zijn er zeker van dat je minstens één professionele bikefitter in jouw omgeving zult vinden.

Hoeveel kost een bikefitting sessie nu eigenlijk?

De kosten van een volledige bikefitting-sessie variëren van plaats tot plaats en zijn afhankelijk van het niveau van de geboden service. Wij bij Cycloteq rekenen €95 voor een volledige fitting. We weten dat dit misschien relatief laag klinkt in vergelijking met sommige van onze bikefitting collega’s, maar we kunnen je verzekeren dat je niet minder service zal krijgen.

Wij zijn in staat dit prijsniveau te hanteren door onze unieke manier van werken en de volledige optimalisatie van onze reeds bewezen methodologie en jaren ervaring op de teller. Wij werken efficiënt en wat je daarvoor krijgt is een complete service van kop tot teen die ervoor zorgt dat je in de meest optimale rijpositie zit. En als je dan voor taan efficiënter op de fiets zit, zul je verder en sneller kunnen fietsen en wordt de hele ervaring een stuk leuker…

Je krijgt ook een online bikefitting-profiel met je maten, zodat je ze zelf kunt toepassen, bijvoorbeeld als je een nieuwe fiets koopt – hoewel wij je ook graag helpen bij het instellen van een nieuwe fiets om fouten te voorkomen.

Dus, is het de moeite waard?

400+ atleten en haast 1000 bikefitting sessies later voelen deze renners zich als een pro op de fiets, Ze waren ineens in staat om veel meer vermogen te leveren en voelden hun een stuk comfortabeler op de fiets.

Dat klinkt toch als een no-brainer!?

Wens je hier meer over te weten? Surf dan naar www.cycloteq.be of maak gewoon direct een afspraak via onderstaande knop!

Categorieën: Bikefit

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *