cycloteq bikefitting man riding

Heb je last van rugpijn of een verdoofd gevoel in je voeten en handen?

Het kan zijn dat je fietspositie niet ideaal is, of dat je niet de juiste onderdelen of zelfs frame gebruikt. Dit is waar bikefitting om de hoek komt kijken. Bij bikefitting gaat het erom de ideale fietspositie te vinden, zodat je een fiets kunt afstellen die past bij je behoeften en doelen. We spraken met Dean Bodart, een bikefitter die nu al twee jaar zijn eigen studio runt, Cycloteq Bikefitting Antwerpen, om uit te vinden wat het precies inhoudt.

Wanneer raakte je betrokken bij bikefitting?

Ik raakte geobsedeerd door het aanpassen van fietsen in 2018, omdat ik zelf problemen had toen ik opnieuw starte met wielrennen. Dat was in de tijd dat ik nog bij het Tabac Cycling Team zat. Vanaf dat moment ben ik begonnen met het aanmeten van fietsen voor vrienden en freelance in fietsenwinkels, sport- en fitnesscentra. In 2019 kreeg ik een burn-out als ICT-ondernemer. Ik greep deze kans aan om bij Flanders’ Bike Valley een opleidingstraject rond bikefitting te volgen.

Wanneer en waarom ben je Cycloteq Bikefitting Antwerpen begonnen?

Ik begon de zaak in 2020. Fietsen is een passie voor me. Mijn eigen ervaringen en uitdagingen op de fiets hebben me geholpen om me goed in te leven in mijn de wereld van mijn klanten en hun kwaaltjes. Sinds kort doe ik zelfs aan triatlons, zodat ik mijn triatleten ook beter kan begrijpen.

Wat onderscheidt Cycloteq van de rest?

Wij combineren fietservaring met kennis. Daarnaast hebben we additionele partners in het team. We investeren veel tijd om andere professionals in de fietswetenschap te ontmoeten en bij te leren zodat we voortdurend onze bikefit-protocollen en -methoden kunnen verbeteren. Deze interacties met andere gezondheidsprofessionals en bikefitters zijn van cruciaal belang om ons te helpen bij het oplossen van veel voorkomende fietsblessures en bikefit problemen. Cycloteq Bikefitting Antwerpen gebruikt niet alleen Motion Capture Software om de beweging van een fietser te bestuderen, wij zijn de enige bikefitters in Vlaanderen die de contactpunten van fietsers bestuderen met behulp van het Motionysis bikefitting- en CdA analyse systeem.

Dit stukje prachtige software is als een extra paar ogen dat ons helpt om de fietspositie van een fietser of zelfs de loopvorm van een triatleet te analyseren. Het stelt ons in staat om veel verschillende soorten annotaties te gebruiken, speciale lichaams- en fietsmarkeringen, inclusief een uitstekend kalibratiesysteem met vermogenssimulatie

Wat is bikefitting en voor wie is het bedoeld?

Wij streven ernaar de positie van een fietser op een fiets te optimaliseren op basis van hun doelen en fysieke vereisten, wat uiteindelijk betekent dat de fiets wordt aangepast aan de fietser. Bikefitting kan helpen om blessures te voorkomen, de efficiƫntie en het comfort te verhogen en de prestaties voor alle fietsers te verbeteren. Bikefitting is niet alleen voor professionals; iedereen die fietst zou een bikefit moeten ondergaan, zodat hun huidige fietspositie op de lange termijn geen blessures bij hen veroorzaakt.

Waaruit bestaat een bikefitting sessie?

Bij Cycloteq bieden we verschillende opties aan. Een basisfietssessie duurt ongeveer 90 minuten, meestal voor beginners of renners die nog nooit een bikefit hebben ondergaan.

Een volledige aanpassing van de fiets, inclusief het swappen van onderdelen zoals pedalen en zadel duurt twee en een half uur, omdat het een grondige beoordeling is van de fietser op en naast de fiets. We moeten de behoeften, doelen, huidige ongemakken en blessures van de fietser begrijpen, dus we beginnen altijd met een vraaggesprek, waarbij we met de fietser praten over wat voor soort fietsen hij of zij doet, blessures in het verleden, hoe lang hij of zij al fietst. Daarna gaan we over tot een fysieke beoordeling om inzicht te krijgen in het bewegingsbereik, de kwaliteit van de beweging en de kracht van de fietser. Tijdens deze beoordeling controleren we ook op de fysieke discrepanties van het lichaam (bv. het ene been is langer dan het andere), die van invloed zijn op hoe een fietser zich op de fiets beweegt. We laten ze ook bepaalde bewegingen uitvoeren om de activering en stabiliteit van de belangrijkste fietsspieren te controleren, evenals andere oefeningen om hun kracht en flexibiliteit te testen.

We laten de fietsers fietsen onder verschillende belastingen en controleren hun bewegingen en fietshouding. Het belangrijkste onderdeel van de beoordeling op de fiets is de bikefitter zelf. Deze moet getraind zijn om fietsposities te analyseren en beslissingen te nemen op basis van de individuele behoeften of problemen zoals flexibiliteit of fysieke afwijkingen.

Daarom bestaat het aanmeten van een fiets uit kunst en wetenschap – de apparatuur zoals Motion Capture Software en het in kaart brengen van de druk is het wetenschappelijke deel en het analyseren van de bewegingen van een fietser is het kunstgedeelte van het werk. De fitter moet er oog voor hebben, en dat komt met ervaring en oefening.

Aan het eind van het proces krijgt de fietser een rapport waarin staat welke aanpassingen nodig/gebeurd zijn voor de fiets, welk materiaal eventueel moet worden aangeschaft en tips voor het corrigeren van de techniek. Bij ons is het de bedoeling dat de fietser zijn of haar fiets meeneemt voor de fitting, dan kunnen we de aanpassingen ter plekke voor hem of haar uitvoeren. Als de fietser ooit een nieuwe fiets wil kopen, kan hij of zij dit rapport naar elke fietsenwinkel brengen en zij zullen in staat zijn een nieuw exemplaar te kiezen en deze volgens het rapport op te bouwen.

Categorieƫn: Bikefit