woman biking during daytime at cycloteq bikefitting
Cyloteq Bikefitting Antwerpen

Wat weerhoudt je ervan om elke dag op de fiets te zitten, behalve je drukke leven? Als je één ding aan je fiets zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Als je na het fietsen last hebt van gevoelloze handen of tenen, kniepijn, lage rugpijn, schouderongemakken of een aantal andere pijntjes en kwaaltjes, dan is dat waarschijnlijk te wijten aan een foute fietspositie. Een professionele bikefitting is een van de meest overgeslagen stappen bij de aanschaf van een nieuwe fiets, maar het is wel een van de belangrijkste. Als je nog vele jaren en kilometers lang gelukkig en pijnvrij wilt fietsen, doe jezelf dan een plezier en geef jezelf een professioneel bikefit cadeau!

Wat is een goede afstelling van de fiets?

Ieders lichaam is anders. Sommigen van ons hebben lange benen en korte torso’s; sommige vrouwen hebben moeite om hun remhendels te bereiken omdat ze kleine handen hebben; sommige mensen trappen een beetje anders dan anderen; misschien heb je een been dat iets langer is dan het andere en wist je het niet eens! Naast het feit dat ons lichaam is zoals het is, kunnen blessures of persoonlijke doelen van invloed zijn op hoe je je fiets moet afstellen om comfort, efficiëntie en kracht te maximaliseren. Gelukkig zijn fietsen machines met veel verstelbare onderdelen. In feite kan elk contactpunt op de fiets worden veranderd, aangepast of verplaatst om beter bij jou te passen. Hoewel er veel verschillende theorieën over fietsafstelling zijn, is het belangrijkste idee om de onderdelen van de fiets aan te passen met deze doelen in gedachten:

 • Het verbeteren van het comfort van de fietser
 • Blessures voorkomen
 • Diagnose van zadelongemakken
 • Verminderen of elimineren van pijn en gevoelloosheid
 • Verminderen of elimineren van ongemakken tijdens het rijden
 • Verminderen van vermoeidheid van de rijder door de efficiëntie te verbeteren
 • Verbeteren van de algehele prestaties op de fiets

Waar kan ik me laten bikefitten?

Uiteraard bij Cycloteq Bikefitting Antwerpen…, niet enkel en alleen wanneer je een nieuwe fiets hebt gekocht, maar ook als je jouw sportief exemplaar al een tijdje bezit!

Een professionele bikefit wordt vooral aanbevolen voor racefietsers die veel tijd doorbrengen in een statische positie op het zadel, maar elke fietser – van mountainbikers tot recreatieve wielertoeristen – kan baat hebben bij een goede bikefit.

Wat moet ik dragen?

Zorg er dan voor dat je jouw favoriete fietsbroek draagt. Als je een bikefit ondergaat in iets anders dan de kleding waarin je normaal in fietst, kan dat resulteren in een onjuiste fit. Neem ook de pedalen en schoenen mee waarin je normaal fietst. Voor problemen zoals gevoelloze tenen, knie- of heuppijn, is het belangrijk dat de bikefitter de plaatsing van uw klikpedalen en schoenplaatjes bekijkt. Als je geen klikpedalen gebruikt, neem dan toch de schoenen mee waar je op fietst. Als je op dit moment schoenen met een flexibele of zachte zool gebruikt, heeft uw fitter misschien suggesties voor een efficiëntere schoen specifiek voor vlakke pedalen.

Hoe lang duurt het?

Elke professionele bikefit die de moeite waard is, zou een behoorlijke hoeveelheid tijd in beslag moeten nemen, vooral als het uw eerste fitting is. Uw fitter zal u willen leren kennen. Hij of zij zal u vragen naar uw fietsgeschiedenis, huidige en vroegere blessures en uw doelen. Uw botstructuur, flexibiliteit en anatomie – dingen waar u waarschijnlijk niet eens aan denkt – zijn ook uiterst belangrijk voor uw fitter om te begrijpen. Het hele proces, van het eerste gesprek tot aan het moment dat je wegloopt met een op maat gezette fiets, kan 1 tot 3 uur in beslag nemen

Wat zijn de elementen van een Bike Fit?

Nadat we bij Cycloteq Bikefitting Antwepen kennis met jouw hebben gemaakt, zal één van onze fitters uw fiets op een trainer zetten en je laten trappen, zodat hij of zij kan analyseren hoe jij op dit moment op de fiets zit. Bereid je erop voor dat u zich in het zweet werkt; om u echt aan uw rij-gewoonten te laten wennen, zal je een tijdje op de fiets moeten zitten.

Afhankelijk van de problemen die je hebt, zijn dit de aanpassingen die tijdens een fit aan je fiets kunnen worden gedaan:

 • Zadelhoogte
 • Zadel voor/achter positie (beweging van het zadel op de zadel rails)
 • Kanteling van het zadel (hoek van het zadel ten opzichte van de grond)
 • Een nieuw zadel kiezen (uw fitter kan op basis van uw lichaamshouding en anatomie een heel ander zadel voorstellen)
 • Stuurpenlengte (voor bereikaanpassingen)
 • Stuurpenhoogte (“drop” of hoe hoog/laag uw stuur op de stuurbuis zit. Over het algemeen geldt: hoe lager het stuur, hoe platter uw rug; hoe hoger het stuur, hoe meer rechtop u zit)
 • Breedte stuur
 • Diameter handvat/griptape
 • Afstelling van de remhendel (de remhendels kunnen zo worden afgesteld dat u er comfortabel bij kan)

Is dat het?
Nee, natuurlijk niet! In de loop van de tijd zal je bikefit veranderen door blessures, veranderingen in je vaardigheden, nieuwe doelen, gewichtsverlies en toename/afname van je flexibiliteit. Als er iets verandert aan je lichaam, of als het al een paar jaar geleden is, is het een goed idee om je fiets een update te laten geven.

Wil je hier meer info over ontvangen? Of maak je graag een afspraak?
Dan kan dit via de knop onderaan of via onze website www.cycloteq.be

Categorieën: Bikefit